Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Vznik: reakce církve na dění ve světě

minulém článku jsem nastínila důvod, proč se o sociální učení církve (SUC) zajímat. Stále však visí ve vzduchu důležité otázky: Co konkrétně se pod sociálním učením církve skrývá? Z čeho vychází a kdo jej tvoří?

Reakce na dění ve světě

SUC je především aplikací katolické víry na konkrétní společenské problémy. Ukazuje nám, jak se ke společenským otázkám postavit, jde jí o „probouzení, orientování a formování svědom퓹.  Sociální učení nám nepředkládá jednoduchá řešení komplexních problémů, spíše nám dává směr, kudy se ubírat.

SUC vychází ze zásad vyplývajících z katolické víry, kterými pak posuzuje měnící se světové dění. Je tedy aktuální, ale zároveň zakotveno v tisícileté tradici.

Papež všem lidem

Sociální učení je tvořeno papežskými encyklikami, které se týkají společenských otázek. Takovéto „sociální encykliky“ jsou spisy, na kterých se podílí papež s přípravným týmem. Jsou určeny nejen kněžím a zasvěceným osobám, ale také všem laikům a „lidem dobré vůle“. Právě v encyklikách se papež vyjadřuje k aktuálním problémům.

První sociální encyklika Rerum novarum, která stojí na počátku SUC, byla vydána papežem Lvem XIII. v roce 1891 a reagovala na tehdy aktuální dělnickou otázku. Rerum novarum se stala se přelomovým dílem, na které navazují jak další papežové, tak kněží i laici zakládáním nejrůznějších spolků a aktivit.

Od té doby bylo napsáno mnoho dalších encyklik, které vždy odpovídaly na světové dění – proto je nutné číst je v daném historicko-společenském kontextu. Papežové se v encyklikách nevyhýbají kritice sociálních poměrů (např. socialismu, propasti mezi chudými a bohatými, konzumní společnosti, aj.) a ukazují cestu k proměně společnosti dle katolických hodnot.

Papež Lev XIII., který vydal první sociální encykliku Rerum novarum.
(Wikimedia Commons)

Od rodiny po politiku

Na které oblasti se SUC zaměřuje? Stručně: na vše, co se týká člověka ve společnosti. Jednotlivé sociální encykliky se tedy zabývají důstojností lidské osoby, rolí rodiny ve společnosti (a vším, co se rodinného života týče), lidskou prací a vzděláním, ekonomikou, politikou a mezinárodními vztahy (např. globalizací), rozvojovými otázkami, ochranou životního prostředí… Nejdůležitější oblasti budou tvořit osnovu aktuálních témat, kterými se na signály.cz budeme zabývat. (Napoví ti názvy rubrik na tomto blogu.)

Chci vědět více!

Sociální encykliky si můžeš číst i ty. Většinou se nejedná o dlouhá pojednání (některé mají např. jen 40 stran A5 :)). Na druhou stranu nejsou čtivou beletrií. Sama ze své zkušenosti mohu říci, že jejich zajímavost převýší jakékoli nesnáze při čtení. (Doporučuji začít encyklikami Jana Pavla II. nebo Benedikta XVI. a pak se prokousávat k těm starším.)

Novější encykliky můžeš sehnat v knihkupectví s křesťanskou literaturou, starší (1891 - 1991) byly vydány souborně pod názvem Sociální encykliky. Většina encyklik je dostupná také online. (Nejnovější zde však chybí.)

Pokud by sis radši přečetl/a nějaké shrnutí, pak doporučuji Kompendium sociální nauky církve, kde jsou popsány jednotlivé oblasti zájmu SUC. Chceš-li se o SUC dozvědět opravdu v rychlosti, sáhni po brožuře Pozvání na cestu, kterou připravilo Centrum pro sociální otázky při ČBK.

Nezapomeň taky sledovat aktuální témata na signály.cz! Zapoj se do nich napsáním článku, sdílením odkazů či videí se štítkem #socialni-uceni.

 

¹ Kompendium sociální nauky církve: čl. 81

Zobrazeno 1312×

Komentáře

Jiří Zajíc

Poslední encyklika s sociálnímu učení - Láska v pravdě (Caritas in Veritate) je v češtině na webu tady:
http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=11492

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz