Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Jak uvažovat cestou k volbám?

V této době těsně před volbami vychází brožura prof. Petra Piťhy s příznačným názvem Občan uvažuje cestou k volbám. Se svolením prof. Piťhy vám přinášíme nejen úryvek z knížky, ale také celou brožuru ke stáhnutí: Brožurka Volby.pdf

Dočtete se zde např. o pravici a levici, předvolebních kampaních a slibech, poučení z dějin a dalších zajímavých tématech.

Můžete si ji také zakoupit pro použití u dalších voleb na www.poustevnik-pitha.cz za cenu 50 Kč.

Kapitola Rozvaha a nerozum z brožury Občan uvažuje cestou k volbám prof. P. Piťhy.

Ve volbách volíme představitele státu, kteří za nás budou podepisovat mezinárodní dohody, připravovat návrhy zákonů, starat se o chod státního aparátu a před celým světem budou vizitkou naší kulturnosti. Pro nás budou elitou a vzorem, což je obzvlášť důležité pro děti a mládež. Vybrat vhodné lidi není jednoduché. Vyžaduje to zkušenost, znalost, dostatek informací, rozvahu a hodně přemýšlení. V naší politické situaceimi někdy úkol správně volit připadá jako volit královnu  krásy na základě shlédnutí filmu „Noční boj černochů v tunelu“. Nevíte, kdo je kdo, mydlí se každý s každým, občas se zaleskne chrup nebo bělmo oka, ozývají se různé skřeky, kvílení a někdy smích, ale nevíte, kdo se to ozývá. Jediné, co po čtyři týdny trvajícím filmu víte, je, že tam nebyla žádná žena a královnou krásy bude muž. Přesto existují a jsou známa určitá pravidla o rozhodování o lidech a kritéria výběru a je dobré si je připomenout.

Jak kandidáty posuzujeme? Nejdříve si při setkání s člověkem uděláme první dojem. Ten nás dost ovlivní, ale nesmíme na něm skončit. To, že se mi líbila kravata pana A, šaty pana B, či kostýmek paní C není rozhodující, protože nejde o módní přehlídku. Stejně nepodstatné je, že paní D či pan E mají krásnou postavu. Nevybíráme královnu krásy ani soubor manekýnů. Nikdo z nich na práci v parlamentu nebo ve vládě nebude mít, pokud nebude mít v pořádku mozek. Ten je uzavřen v hlavě a není vidět.

Můžeme se opřít a zajímat o to, co kdo z kandidátů umí. Oblíbení, široce známí zpěváci nemusí být vhodní, protože volíme parlament a ne pěvecký sbor. Herci mohou mít výhodu v tom, že by státníky mohli alespoň hrát, ale oni jimi mají být. Kandidáti z řad populárních sportovců bývají lidé vytrvalí a pohotoví, ale ani to samo o sobě nestačí. Nevybíráme reprezentaci pro olympiádu ani pro mistrovství světa. K těmto omylům při nedomyšlené volbě patří i hlas pro politika, který nás umí pobavit a rozesmát. Nevolíme ani krále komiků ani národní cirkus.

Blízko těmto případům může být neblahá volba založená na tom, že už se prostě nechci dívat na ustaranou tvář politika A, kterou vidím už léta každý večer v televizi. Chci něco nového, a proto zvolím kandidáta B. Tímto rozhodnutím mohu vyloučit ze hry velmi schopného a zkušeného člověka v podstatě z rozmarnosti. Volby nejsou výběrem módního kloboučku. Volíme představitele státu.

Při rozumném posuzování potřebujeme posoudit dosavadní práci představeného kandidáta. Při tom si musíme být vědomi, že každý člověk se v životě dopustil nejedné chyby a neodmítnout člověka, který vykonal spoustu dobré práce a jednu malou zpackal. Měli bychom posoudit, zda v jeho projevech nejsou logické chyby, zda říká vždy totéž (tj. nekličkuje a nelže). Hlavně si však udělat jasno o rozdílech a shodách jeho a mých názorů.

Protože nyní mluvíme o parlamentních volbách, musíme si uvědomit, že nevolíme jednotlivce, ale politické strany. Úloha lídra je velká, protože právě ten nejvýrazněji reprezentuje svou stranu. Nelze ji však přecenit. To, že se nám, a třeba oprávněně, líbí pan Q, protože je rozumný, prozíravý, dovede věci vysvětlit a obhájit, může znamenat, že k němu dostaneme přibaleny také pány K, L, M, N, O, P, o jejichž zdravém úsudku lze s úspěchem pochybovat. Pak nás nesmí překvapit, že náš rytíř Q padne za oběť přibaleným trpaslíkům, kteří ho ve straně přehlasují. Jen v jediném je postava lídra jasným kritériem. V případě příliš silně vládnoucího lídra, nebo dokonce lídra, jehož jména je užito v názvu strany, jde o stranu vnitřně málo demokratickou nebo i vyhraněně autoritářskou.

Zobrazeno 1579×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz