Aktuální témata, která se týkají i tebe.

O lidech a pro lidi

8. 10. 2013 9:34

Člověk je v srdci sociální nauky církve. Vzhledem k tomu, že se SUC zabývá společenskými otázkami, je jak o lidech, tak pro lidi. Všechny základní principy SUC vycházejí z pohledu katolické církve na člověka. Jaký je tento pohled?


Všichni víme, že člověk byl stvořen jako obraz Boží¹ – základ lidství tedy musíme hledat v podstatě samotného Boha. Jaký je Bůh? Jednu z odpovědí nám ukazuje Benedikt XVI.: „´Bůh je láska; kdo zůstává v lásce, zůstává v Bohu a Bůh zůstává v něm´“ (1 Jan 4,16). Tato slova prvního listu svatého apoštola Jana vyjadřují obzvláště zřetelně jádro křesťanské víry, tedy křesťanský obraz Boha, a také z toho vyplývající obraz člověka i jeho životní cesty“².

Celé sociální učení je postaveno na tomto prostém faktu: člověk je stvořen jako obraz Boha – Lásky a cílem jeho života je přiblížit se této Lásce a zůstávat v ní. Zásady SUC i vše, co se z nich odvozuje pro praktické využití, odráží tuto pravdu.

Přiblížit se Stvořiteli, který je Láska... (Michelangelo, Stvoření Adama. Wikimedia Commons)

„Má-li si člověk vést v životě spolehlivě a bez zbytečných katastrof, je potřeba, aby respektoval principy, podle kterých byl stvořen svět i on sám. Bude-li je naopak ignorovat a vymýšlet si je na vlastní pěst, nedopadne to dobře.“³ Právě SUC nám ukazuje, jak tyto principy převádět do každodenního života na poli rodinném, politickém, ekonomickém, pracovním, aj.

Jelikož je role člověka v SUC takto základní, budeme se chvíli věnovat člověku a lidství jako takovému. Můžeš psát články, sdílet odkazy a videa na témata lidství, lidských práv, důstojnosti člověka, otázky svobody člověka nebo např. bezdomovectví, sociálně vyloučených, aj. To vše se štítkem #socialni-uceni.

 

¹ Gen 1, 26-28
² Benedikt XVI. Deus caritas est: čl. 1
³ Centrum pro sociální otázky při ČBK Pozvání na cestu: str. 13

Zobrazeno 1089×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz