Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Než řeknete ano

9. 1. 2014 18:00
Rubrika: Rodina | Štítky: socialni-uceni , suc , rodina , snoubenci

Již v předchozím článku jsme zmiňovali, že před uzavřením katolického sňatku je dobré a prospěšné absolvovat nějakou přípravu. Ta se většinou v různých diecézích a farnostech může hodně lišit v závislosti na velikosti farnosti, počtu sňatků i osobnosti kněze nebo manželských párů, které budou ochotny ji vést. Poprosili jsme proto několik manželských párů, které absolvovaly před svatbou přípravu napříč republikou, o vypracování krátkého dotazníku a zhodnocení jejich snoubenecké přípravy. 

Ve většině případů absolvovali snoubenci přípravu formou několika setkání u kněze nebo manželského páru (případně část s knězem a část s manželským párem/páry) a to buď v rámci farnosti nebo kurzů pořádaných centry pro rodinu (např. Bethesda). Zvláště kladně byly hodnoceny zejména takové kurzy, kdy měli manželé možnost probíraná témata konzultovat ve dvojici či alespoň část přípravy proběhla individuálně. Většina párů se také shodla na tom, že je dobré absolvovat část přípravy u kněze, se kterým je možné probírat spíše duchovní témata a témata víry, a část s manželským párem, který zase často doplní trochu praktických zkušeností. 

Probíraná témata v rámci přípravy

Mezi probíranými tématy se nejčastěji vyskytovala "tradiční" témata jako komunikace, řešení konfliktů, sexualita a PPR, rodinné kořeny, poslání manželství a řešení praktických otázek (finance, domácnost,...) a význam manželského slibu. Jako nejpřínosnější byla hodnocena zejména témata komunikace, řešení konfliktů, rodinné kořeny a praktické otázky. Naopak 3 páry uvedly jako nejméně přínosnou přednášku o PPR, většinou ale spíše pro její formu, než pro téma samotné. Pouze jeden z párů uvedl, že se v rámci přípravy nedozvěděli víceméně nic nového (sňatek po dlouholeté známosti, hromadná příprava). Z celkového počtu 11 párů jich 9 uvedlo, že některý z poznatků z přípravy už použili ve svém manželství v praxi. S výjimkou 3 párů také všichni používali v průběhu kurzu/přípravy nějaké materiály/příručku. 

A jak snoubenci přípravy hodnotili?

V dané chvíli, kdy jsme absolvovali přípravu nám všechny informace přišly velice užitečné a dostatečné. I dnes z této přípravy čerpáme, ale přicházejí chvíle a jistě přijdou i v budoucnu, na které nás nikdo nemůže připravit. Nedovedeme si však představit vstup do manželství bez této přípravy a předání zkušeností našich blízkých a rodičů. V manželském životě se však nemůžeme spoléhat, že na vše budeme připraveni a je občas třeba použít selský rozum a odevzdat situaci Bohu.

KP s manželi Vykydalovými je skvělá věc - je vhodná i pro ty, co spolu chodí krátce, i pro ty, co se chtějí brát. Je to perfektní praktický základ pro stavbu manželství. A pokud mají snoubenci otevřená srdce, tak jim myslím dá ten základ dosti pevný. Zároveň si ale myslím, že je dobré pak absolvovat i přímo nějakou individuální přípravu s knězem - která je zaměřena víc "duchovně" ( i když samozřejmě duchovní život nelze oddělovat od praxe - prostě chci říct, že si myslím, že je dobré mít příklad i ze strany "zažitých" manželů, tak i pohled kněze. Oba dva pohledy mají co přinést a dát a vzájemně se doplňují.). 

Na manželství se připravit nedá :-), aspoň já si to myslím… v rámci informovanosti byla příprava (resp. přípravy) dobrá a dostatečná.

Jelikož patříme mezi náročnější v očekávání od přednášek a kurzů, tak hodnotíme přípravu jako "skoro" dostatečnou - chybělo nám témata probírat více do hloubky a hlavně formou diskuze, přednáška sama nestačí, podle nás je velmi důležitá zpětná vazba od účastníků a vzájemné sdílení se - k tomuto prostor nebyl a když ano tak velmi minimálně, chybělo nám to.

S nadsázkou můžu říct, že KP by měl být povinným vzděláním pro všechny "chodící" páry :-) Ne, opravdu - měli bychom si vážit a využívat možností, která nám církev dává. Příprava na manželství je věc, která nám může pomoci prožít šťastný rodinný život a vyhnout se mnohým zklamáním (i když v samotném manželství určitě nejedno zažijeme). Kdyby něco takového bylo i pro "nevěřící" páry, možná by naše vysoká rozvodovost alespoň o něco klesla /nebo by klesl počet uzavíraných manželství? :-D/ Samotný kurz ani příprava vás samozřejmě beze zbytku dokonale na manželství nepřipraví - manželství je vždy jiné, než očekáváte před vstupem do něj, vždy trochu jiné, než si dovedete představit. V praxi je pro vás těžké to, o čem jste si mysleli, že budete zvládat levou zadní. Najednou vám vadí, že manžel chodí pozdě z práce, že si s vámi nechce popovídat, nebaví vás najednou denodenně vařit, uklízet..... Prostě je to trochu jiné než čekáte. Manželství má ale daleko hlubší smysl než denní stereotyp. A tento hlubší smysl pomáhají přípravy na manželství pochopit a uvědomit si - vracet se k němu a činit tak i všední věci krásnými :-)

 Autor fotografie: Keith Park

 Ukázalo se (a myslím, že to není žádným překvapením), že hodně záleží na formě přípravy. Snoubenci, jejichž příprava probíhala pouze formou hromadných setkání s přednáškami na konkrétní témata, byli častěji nespokojeni než snoubenci, kteří měli možnost absolvovat přípravu individuálně. Záleží ovšem také na tom, co konkrétní pár od přípravy očekává. Pokud ji bere jako nutné zlo, které si musí odsedět, aby mohli mít hezkou svatbu v kostele, pak mu jistě několik hromadných přednášek, kde jim nikdo nepůjde „na tělo“, bude vyhovovat. Pokud však pár chce udělat pro své manželství něco víc, jistě se vyplatí investovat čas do absolvování nějakého kurzu/školy partnerství či do individuálních rozhovorů s knězem.

Zobrazeno 2529×

Komentáře

AlenkaNusl

Tak nad tím jsem přemýšlela. Dobré shrnutí. A co takhle odkaz na osnovy příprav? A jaká je konkrétněji příprava u kněze? Jaký je v přípravě rozdíl od manželů s teologickou VŠ a knězem? A když celou přípravu zabsolvuju u manželského páru, co můžu či mám chtít po knězi?...

kacarovi3

Na to téma by bylo potřebné pořádat kurzy aspon na půl roku...

Zdendanda

@ Alena: Nevím, jestli mají všechny farnosti stejné osnovy, ale nejspíš budou do jisté míry vycházet ze směrnice ČBK, na kterou je odkaz v předchozím článku. Myslím, že na ty další otázky se nedá jednoznačně odpovědět. Příprava bude jistě do nějaké míry rozdílná pár od páru a kněz od kněze. Např. my jsme se od manželů dozvěděli spíše věci praktické a psychologické (i když něco duchovního taky) a s knězem pak rozebírali slib a obřad samotný... také záleží, na jakém "levelu" člověk je, jaké otázky víry zrovna řeší... to vše je (z mého pohledu) vhodné probrat s knězem.

AlenkaNusl

@Zdendanda: už čtvrtým setkáním budeme probírat slib, kterým jsme začali! A to to vede manželský pár... Už jsem zapomněla, co nám na začátku sdělili, že budeme probírat - uvidím. :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz