Aktuální témata, která se týkají i tebe.

O manželství a rodině s psychology, manžely i kněžími

24. 1. 2014 12:05
Rubrika: Rodina | Štítky: socialni-uceni , suc , rodina , manželství , sourozenci

Přinášíme opět několik tipů na literaturu k tématu měsíce. Z velkého množství publikací o rodině, manželství a vztazích obecně vybíráme některé, které (podle autorky článku) stojí za přečtení. Uvítáme i Vaše vlastní tipy (v komentářích či samostatném článku k tématu).


 Manželství

  • Ladislav Kubíček - Velké tajemství

Útlá knížka s podtitulem "manželství jako umělecké dílo" je krátkým zamyšlením určeným především věřícím lidem. Manželství a také samotné lidské tělo je zde přirovnáváno k uměleckému dílu.

Když je Bůh dobro, pravda, láska, krása, když je jeden, pak i každý člověk jako obraz Boží, jako Jeho umělecké dílo, jako Jeho dítě, má v jistém stupni všechny tyto vlastnosti. A manželé navíc spolupracují na utváření dalších dětí (obrazů Božích) jejich početím, zrozením, výchovou. Je to tedy výslovně umělecká spolupráce.

  • Walter Trobisch - Dva středy, však jeden kruh

Kniha vznikla na základě skutečných událostí, kdy autor odjíždí na pozvání místního pastora do Afriky, aby zde měl cyklus přednášek o manželství. Kromě myšlenek z těchto přednášek se knihou prolínají osudy reálných lidí, kteří řeší nějaké vztahové problémy. 

Manželství potřebuje lásku. Z lásky dostává své naplnění, svou radost. Láska je dar manželství. Dává mu ovzduší dobrodružnosti, nikdy nekončícího očekávání, že teď přijde něco nového, nečekaného. Láska je jako krev, která buší v cévách manželství. Udržuje je při životě.

  • John a Stasi Eldredgeovi - Láska a boj

V této knize manželé Eldredgeovi popisují příběh svého manželství od romanticky naivních představ přes myšlenky na rozvod až k překonání krize a hledání lásky skrze Boha. Vše je hojně ilustrováno příklady z jejich života a života jejich přátel. Vhodné zvláště pro manžele, kteří prožívají ve svém vztahu nějaké problémy a těžkosti (nebo jako případná prevence těchto problémů). 

Když jsme se spojili v manželském svazku, všichni jsme dali část sebe svému partnerovi. Stali jsme se jedním člověkem, velmi složitým a téměř mystickým způsobem.

Rodina

  • Benedikt XVI. - Myšlenky o rodině

Soubor vybraných krátkých textů z promluv a dokumentů papeže Benedikta XVI. Texty jsou členěny do šesti tematicky zaměřených oblastí a součástí knihy je i přehledný rejstřík hesel s odkazem na myšlenky, které se k nim vztahují. 

Rodina je dobrem nezbytným pro národ, nezbytným základem pro společnost a velkým pokladem pro manžele po celý jejich život. (8. 7. 2006)

Autor fotografie: Judy van der Velden

Sourozenci

  • Kevin Leman - Sourozenecké konstelace

Kniha psychologa K. Lemana o tom, jak naši osobnost a chování ovlivní to, v jakém pořadí v rodině jsme vyrůstali. Je proložena řadou osobních zkušeností z vlastní rodiny autora i z jeho dlouholeté praxe poradenského psychologa. Poznatky z ní můžete využít nejen k lepšímu pochopení sebe sama a vztahů se svými sourozenci, ale také k výchově vlastních dětí.

Autoritativní rodič je milující a spravedlivý, ale zároveň důsledný a pevný. Autoritativní rodič představuje šťastný střed mezi dvěma extrémy, které mohou na dítěti napáchat velké škody: střed mezi autoritářstvím a shovívavostí.

K. Leman je autorem celé řady dalších knih věnovaných nejen problematice rodiny a manželství. Mimo jiné např. Sex začíná v kuchyni, Do pátku bude vaše dítě jiné, Harmonie v manželství, Prvorozený - výhoda, či handicap?

Pro náročné

  • Jan Pavel II. - Teologie těla

Soubor katechezí Jana Pavla II., v nichž se zamýšlí nad "snubním" významem lidského těla, který se uskutečňuje jak v manželství, tak v křesťanském panenství pro Boží království. 

Celou řadu dalších zajímavých tipů na knihy nebo článků (nejen) o manželství a teologii těla můžete najít na webu http://teologietela.paulinky.cz/.

Zobrazeno 2795×

Komentáře

Tessi

líbila se mi také knížka Sedmero zastavení u klíčové dírky od Maxe Kašparů

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz