Aktuální témata, která se týkají i tebe.

O vztazích pro páry, rodiny i nezadané

16. 1. 2014 15:52
Rubrika: Rodina | Štítky: socialni-uceni , suc , rodina , vztahy , knihy , chapman

O vztazích existuje spousta knih a většina z nich se více méně přesvědčivě tváří, jako by měly zaručený recept na lásku či štěstí. Ne všechny knihy jsou však tak kvalitní, jak se prezentují, proto v rámci aktuálního tématu Rodina pro vás vybereme knížky o vztazích, po kterých můžete sáhnout, aniž byste se museli probírat nečtivými nebo vyloženě hloupými radami.


V tomto článku se zaměříme pouze na knihy Garyho Chapmana, známého autora a manželského poradce. Všechny Chapmanovy knihy spojuje čtivý způsob, který vás vtáhne, a spousta příběhů z jeho dlouholeté praxe. Nejedná se tedy o žádnou suchou teorii, nýbrž o čtivo, které je přijatelné i pro „nečtenáře“. Některé z jeho knih se již staly světovými bestsellery (např. Pět jazyků lásky) a mnoho jich vyšlo také v češtině.

Flickr, cc

Pro všechny

Pět jazyků lásky

Základní a asi nejznámější Chapmanova kniha je Pět jazyků lásky, na kterou se často odvolává i v jiných knihách. Jak název napovídá, autor v ní předkládá pět druhů jazyků, jakými „mluvíme“, chceme-li někomu dát najevo, že ho máme rádi. Každý „mluví“ specifickým jazykem či jejich kombinací a zároveň na „svůj“ jazyk i nejlépe „slyší“. Podle Chapmana je mnoho problémů ve vztazích způsobeno právě tím, že si partneři dávají najevo svou náklonnost způsobem, který ten druhý zkrátka nechápe.

Pět jazyků lásky je kniha nejen pro páry, ale pro každého, kdo se rád dozví něco nového o sobě a vztazích s ostatními. Více se o ní dočtete v samostatném článku, kde se dozvíte třeba i to, o jaké jazyky se vlastně jedná. :-)

Pět jazyků omluvy

Tato kniha vychází z podobné myšlenky, jako Pět jazyků lásky: každý se omlouvá jiným způsobem a je důležité znát jazyky omluvy druhých, abychom se jim omluvili tak, že to pochopí a přijmou. „Omluvit se - je dobré, správně se omluvit - je lepší,“ shrnuje základní myšlenku knihy Chapman. Po opravdu přijaté omluvě totiž může přijít pravé odpuštění, které je ve vztazích zásadní.

Láska jako životní styl

Tento titul je asi nejobecnější Chapmanovou knihou, což z ní dělá četbu vhodnou opravdu pro každého. V Lásce jako životní styl autor ukazuje základní rysy života, který je prožíván s láskou k sobě i k druhým. V jednotlivých kapitolách se seznamujeme se sedmi vlastnostmi láskyplných vztahů: laskavostí, trpělivostí, odpuštěním, zdvořilostí, pokorou, štědrostí a upřímností. V druhé části knihy nám Chapman předkládá tipy, jak tyto vlastnosti promítat do našeho manželství, rodičovství či do pracovního kolektivu. Snad ani nemusím dodávat, že je kniha protkána opravdu inspirujícími příběhy.

Pro páry a snoubence

Kéž bych byl býval věděl

Kéž bych byl býval věděl je velice praktická kniha pro všechny páry, kteří to spolu myslí vážně a rádi by více poznali nejen sebe navzájem, ale také svůj vztah. Zvláště vhodná je pro ty, kdo uvažují o svatbě, protože vás provede základními otázkami, které by si páry měly před vstupem do manželství položit. Po svatbě si tak už nebudete s povzdechem říkat „Kéž bych byl/a býval/a věděl/a o jeho rodině, duchovním životě, hospodaření s penězi či osobnostních rysech více…“ :-) Více o knize se dočtete v samostatném článku.

Pro nezadané

Pět jazyků lásky pro svobodné a osamělé

Chapman se domnívá, že abychom plně poznali sami sebe a využili svůj potenciál, musíme milovat a být milováni. Tato kniha určena všem, kteří jsou rozvedení, ovdovělí nebo zkrátka jen právě s nikým nechodí a zároveň chtějí prožívat své vztahy s opravdovou láskou. „Nic nedokáže pozvednout celkový dobrý životní pocit víc, než když člověk účinně miluje druhé a sám je milován.“

Pokud hledáte ještě něco jiného, můžete sáhnou po nějaké jiné z Chapmanových knih: Děti a pět jazyků lásky, Pět jazyků ocenění v pracovních vztazích, Příběhy lásky, Čtyři období manželství, Pět znaků láskyplné rodiny.

Zobrazeno 1980×

Komentáře

ToB

Díky za tuhle rubriku. Holky, jste skvělé! Je to kus dobré, velmi inspirující práce.

Renata Svobodová

ToB: Téma Rodina má na starosti Zdeňka (zdendanda), takže pochvala patří jí. :)
Jsem ráda, že se ti rubrika líbí.

Rezkaaa

Super článek, děkuji za navnadění, určitě si alespoň jednu knížku přečtu :)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz