Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Fair Trade pro důstojnou práci

Nespravedlivá mzda. Vykořisťování pracovníků. Dětská práce. Nedůstojné pracovní podmínky. Znevýhodnění malých zemědělců. Nešetrné zacházení s přírodou. Problémy, které jsou realitou pro mnoho lidí, se snaží řešit Fair Trade – férový obchod.


Pěstitelům kávy, kakaa, banánů či bavlny nastavení mezinárodního obchodu (jemně řečeno) příliš nepřeje. Drsnou realitu jejich práce nám přibližuje Fair Trade:

Zkuste se vžít do situace pěstitele kávy. Máte vlastní pole kávovníků o velikosti 2 fotbalových hřišť. Celý rok na něm s rodinou pracujete: sázíte sazenice, zavlažujete, zastřihujete stromky, mulčujete, děláte kompost a hnojíte. Je to dřina na celý rok, ale konečně přichází období sklizně. Pozvete si širší rodinu, zaplatíte pár lidí na pomoc. Kávu sklidíte, promyjete, odslupkujete a sušíte. Nyní ji konečně můžete prodat! Ale za kolik? Nemáte přístup k Internetu a nevíte, jak zrovna definuje výkupní ceny newyorská burza. Žijete ale v horách 3 hodiny jízdy jeepem od města, kde se dá káva prodat. Většinou nemáte vlastní auto. Ale to nevadí, protože víte, že i k vám se dostane místní překupník. Ti mají regiony rozdělené a většinou vám nabídnou jen zlomek ceny na burze. Berte nebo nechte být. Káva shnije a celý rok nebudete mít co jíst.“

Foto: Fair Trade Laos, flickr.com (creative commons)

Jak z toho ven? Právě sdružování pěstitelů pod „fairtradová“ družstva jim zajišťuje dostatečnou výkupní cenu díky silnější vyjednávací pozici, odborná školení i finanční podporu v podobě půjček.

Myslím si, že Fair Trade je příkladem hnutí, které odráží ideály sociálního učení církve v praxi. Fair Trade usiluje o zabezpečení práv drobných zemědělců a řemeslníků z rozvojových zemí a zajišťuje jim lepší pracovní i obchodní podmínky. Pomáhá konkrétním lidem, aby se uživili svou prací a mohli ji vykonávat v důstojných podmínkách za spravedlivou mzdu. Fair Trade také podporuje rozvoj místních komunit a udržitelné zemědělství.

Co můžeš udělat ty? „Nakupování je vždy mravní, nejen ekonomický úkon,“ připomíná nám Benedikt XVI. a vybízí nás k odpovědné spotřebě. Dodává také, že „podpora nových způsobů obchodování s produkty ze zaostalých oblastí planety může tamním výrobcům pomoci, pokud se jim přitom zaručí slušná mzda“. A přesně o to Fair Trade usiluje.

V České republice seženeš nejrůznější výrobky s logem Fair Trade, jako například kávu, čaj, čokoládu, ovoce, víno či řemeslné výrobky. Můžeš si pak vychutnávat výbornou čokoládu s pocitem, že její pěstitel za ní dostal řádně zaplaceno. :-)

Logo Fair Trade

 

Více informací najdeš na http://www.fairtrade-cesko.cz/#!  a na http://www.nazemi.cz/ 

Víš o tom, že existují i fairtradové farnosti a sbory?

Citáty Benedikta XVI. jsou z encykliky Caritas in veritate, čl. 66.

Zobrazeno 2341×

Komentáře

Tofl

Je skvělé, že se na signálech objevují články o Fair Trade a podobných projektech (programech).
Je potřeba, aby mladí věděli, že něco takového existuje :-)

Sám jsem se poprvé s Fair Trade setkal v roce 2006. V té době to ještě nebylo v ČR tolik známé.

fragaria

Jupí, děkuji za článek.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz