Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Neuzavírejme se druhým

Bůh nás zve ke vztahu k sobě samému a zároveň i všem lidem. Ďábel chce tento záměr převrátit a dostat nás do izolace. Vztah pak přináší radost, izolace smutek a strach. Co si vybereme?


Zdánlivě neomezená perspektiva bohatých

Bůh nám nabízí nekonečnou perspektivu, ďábel se snaží karikaturovat Boží plán a člověka mást na celé jeho pozemské pouti. Ďáblova největší lež zní: "náš život začal a skončí na Zemi, žádné nebe (a tudíž ani Bůh) ani peklo (a tudíž ani on - ďábel) neexistuje".

Peníze souvisí s životem na Zemi stejně jako jídlo či pití, a tak se nemůžeme divit, že i zde se ďábel snaží dosáhnout svého - vše otočit naruby.

Dnes je velmi užívaným spojením "kdo má peníze, může všechno" - ano, pro tento svět se dají peníze (či lépe řečeno kapitál) směnit opravdu za téměř cokoli. Za nemovitosti, auta, letadla, oblečení, jídlo, zábavu, hotely, zdravotní ošetření, vzdělání a dokonce i veřejné zakázky, právo, moc či postavení. Pokud nenastane nenadálý pád ceny peněz, čemuž se lze bránit vhodným rozprostřením finančního portfolia, přesouváním kapitálu, investováním a pojištěním, tak je kapitál doživotní zárukou.

"Pak jim pověděl toto podobenství: "Jednomu bohatému člověku se na polích hojně urodilo. Uvažoval o tom a říkal si: ‚Co budu dělat, když nemám kam složit svou úrodu. Pak si řekl: ‚Tohle udělám: Zbořím stodoly, postavím větší a tam shromáždím všechno své obilí i ostatní zásoby a řeknu si: Teď máš velké zásoby na mnoho let; klidně si žij, jez, pij, buď veselé mysli. Ale Bůh mu řekl: ‚Blázne! Ještě této noci si vyžádají tvou duši, a čí bude to, co jsi nashromáždil?‘" (Lk 12/16-20)

Foto: aussiegall, flickr.com, creative commons

Aby láska byla cítit

Je logické, že pokud velký kapitál bohatých pro ně znamená příslib téměř neomezených možností zde na Zemi, pak pro lidi bez kapitálu jsou možnosti na Zemi značně omezené.

Ježíš nás učí ve svých podobenstvích a každodenních činech svého pozemského života účinné pomoci. Odmítá akademické diskuze bez praktické pomoci. Jeho láska je cítit...

Mnohdy se podvědomě bráníme styku s chudými, abychom se od nich "nenakazili". Čím? Smůlou a lidským neštěstím. Naopak přirozeně vyhledáváme společnost úspěšných. Snad abychom něco okoukali či získali návod, či ještě lépe přístup k bohatství a úspěchu.

Papež František ve své exhortaci Radost Evangelia upozorňuje na prioritu pozornosti k chudým takto: "Bez preferování chudých bychom riskovali, že bude nepochopeno hlásání evangelia, jež je v první řadě láskou, a utopí se v moři slov, jemuž nás soudobá komunikační společnost každodenně vystavuje."

A pokračuje: "Jakékoli společenství církve v míře, do jaké chce zůstat klidným bez kreativní starosti a účinného přičinění o to, aby chudí žili důstojně, tedy o inkluzi všech, vystavuje se riziku rozkladu, třebaže mluví o sociálních tématech a nebo kritizuje vládu."

Strach jako důsledek života bez Lásky

Hromadění pozemského bohatství je záludné především v tom, že se při jeho vytváření a následně ze strachu z jeho ztráty (přepadení, okradení, vydírání, ztrátu know how, atd.) uzavíráme druhým a tudíž i Bohu. Z Ježíšova příkladu však vidíme, že "Láska nezná strach; dokonalá láska strach zahání, vždyť strach působí muka, a kdo se bojí, nedošel dokonalosti v lásce." (1. Janův 4/18)

Autor: Antonín Šimek

Zobrazeno 1539×

Komentáře

terre-eau

Výborný článok ! A až teraz som zistila, že autor nie je profesionál, ale užívateľ zo Signálov. To je paráda.

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz