Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Biskupové o rodině

13. 12. 2013 19:25
Rubrika: Rodina

Na podzim příštího roku má začít biskupská synoda o rodině


 

Papež František svolal shromáždění biskupské synody, jehož stěžejním tématem bude rodina. První zasedání by mělo proběhnout v říjnu 2014 a již v průběhu listopadu byl zveřejněn přípravný dokument obsahující mj. dotazník, v němž se mohli kněží i laici vyjádřit k otázkám souvisejícím s rodinným životem a problémy, s nimiž se mnohé rodiny dnes potýkají. Na základě odpovědí budou vypracovány podklady pro jednání synody. 

Kromě dotazníku se přípravný dokument věnuje motivaci pro potřebu diskuze o rodině.

Je zřejmé, že v čase, který nyní prožíváme, se duchovní a sociální krize stává pastorační výzvou, podněcující církev k evangelizační misi pro rodinu, jež je základní buňkou života celé společnosti i církevního společenství.

 

Pokud si např. představíme jen to, že za současných okolností mnoho dětí a mladých, kteří se narodili v neregulérních manželstvích, nikdy nevidí své rodiče přistupovat ke svátostem, pochopíme, jak naléhavé pro evangelizaci jsou problémy nastolené současnou situací, která je navíc rozšířena po celé „globální vesnici“. To vše je v jedinečném souladu s velkolepým přijetím, jež se v našich dnech dostává nauce o Božím milosrdenství a laskavosti vůči lidem zraněným a nacházejícím se na geografických i existenciálních perifériích. Očekávání, která z toho vyplývají pro pastorační rozhodnutí týkající se rodin, jsou obrovská. Reflexe biskupské synody o těchto tématech se proto zdá být na jedné straně potřebná a naléhavá a na druhé straně nezbytná, jako výraz lásky pastýřů vůči těm, kdo jsou jim svěřeni, i vůči celé lidské rodině.

 V samostatné podkapitole uvádí také odkazy na vybrané biblické texty o rodině, shrnuje několika slovy nauku církve o rodině obsaženou v KKC a upozorňuje na některé encykliky a další církevní dokumenty věnované mj. i problematice rodiny. 

V žádné době a v žádné kultuře nikdy nechyběla ani jasná nauka pastýřů ani konkrétní svědectví věřících mužů i žen, kteří za velice rozličných okolností žili evangelium o rodině jako nesmírný dar pro sebe i pro své děti. Úsilí nastávající mimořádné synody je vedeno a podporováno přáním, aby se všem s větší naléhavostí předávalo toto poselství s nadějí, že „poklad zjevení církvi svěřený stále více naplní lidská srdce“ (DV 26).

 

Více informací o plánované synodě najdete na webu tiskového střediska ČBK.

Přípravný dokument v českém znění je k dispozici na webových stránkách Národního centra pro rodinu.

 

Zobrazeno 1221×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz