Aktuální témata, která se týkají i tebe.

Základní buňka společnosti

1. 12. 2013 18:53
Rubrika: Rodina | Štítky: socialni-uceni , suc , rodina

Rodiny jsou základními buňkami každé zdravé společnosti. (Benedikt XVI.)


Že "rodina je základ státu" hlásala v dobách minulých nejedna politická osobnost či rovnou celá strana. Pokud mě paměť neklame, tak jsme se něco podobného učili i v občanské výchově. Dnes se zdá, že klasické chápání rodiny a jejího významu ustupuje do pozadí a obraz rodiny jako jedné maminky, jednoho tatínka a jejich společných dětí je pro čím dál více dětí něčím téměř pohádkovým. A právě na rodinu a na to, jaké místo má (nebo by měla mít) rodina v církvi i ve společnosti se zaměříme při pokračování v našem setkávání se sociálním učením církve. 

Papež Benedikt po větě použité v úvodu článku pokračuje takto:

 Pouze v rodině se může vytvořit společenství různých generací, v němž paměť minulosti žije v přítomnosti a zůstává otevřena budoucnosti. Tak doopravdy život pokračuje, vyvíjí se a jde dále kupředu. Skutečný rozvoj není bez této kontinuity možný a nemůže k němu dojít ani bez náboženského prvku. Bez důvěry v Boha, bez důvěry v Krista, který nám daruje také schopnost věřit a žít, rodina přežít nemůže. (Benedikt XVI., promluva 2. 3. 2006)

autor fotografie: D. Sharon Pruitt

 Kromě role rodiny jako celku se budeme zabývat také vzájemnými vztahy v rodinách, manželstvím (které by mělo být základem každé katolické rodiny) a přípravou na ně. Zkusíme vám předat tipy na zajímavé knihy věnované této problematice či na zajímavé akce, kterých se jako rodina můžete zúčastnit. Tímto bychom vás chtěli povzbudit, abyste se také vy nebáli sdílet vaše zkušenosti s rodinným životem, náměty na zajímavou literaturu či dokumenty nebo tématické přednášky. 

Zobrazeno 1726×

Komentáře

ToB

Supr! Držím palce! Na svém blogu chci během Roku rodiny dávat články, tipy na knížky, citace dokumentů církve s komentářem...

Renata Svobodová

ToBe: skvělé! Tak jim dávej štítek #socialni-uceni, ať jsou dohledatelné společně s těmito články. :)

Anicka

Já se občas taky přidám s nějakým zajímavým odkazem, něco už mám načteno...

kurCZak

Proč nejde komentovat příspěvek Manželství jako základ rodiny?

Zdendanda

@kurCZak Už to jde, zapomněla jsem to překliknout v nastavení.

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz